Surse alternative de energie: generatoarele cu hamsteri

generatoare-hamsteriPentru un moment am fost trist deoarece am crezut ca aceasta criza economica va distruge lumea, ca ne va conduce in anarhie si ca toate tentativele noastre ecologiste vor da gres. Dar nu am putut sa nu-mi revin si sa surad usurat la gandul ca suntem salvati atunci cand am aflat ca s-a descoperit o metoda de a folosi energia produsa de hamsteri atunci cand isi invartesc rotita (aplauze).

Oameni de stiinta de la o universitate din SUA (Georgia Tech) s-au ocupat de studii in acest sens si au publicat rezultatele intr-o revista de specialitate, Nano Letters. Pentru a capta energia, au fost cusute fire conductoare de 5 ori mai subtiri decat un fir de par uman, intr-o jacheta pe care rozatoarele o poarta atunci cand alearga.

Incepe sa razbata si latura practica a acestei descoperiri: acesta este doar primul pas, se pare ca in 3 ani va fi disponibila si o varianta a jachetei pentru oameni, care ar putea produce suficienta energie pentru un iPod (nu neaparat alergand intr-o rotita…). Ideea este de a obtine energie din miscarile corpului uman, mers, alergat, respirat, din orice fel de vibratie.

Firele subtiri din jacheta sunt de fapt nanofire facute din oxid de zinc; cand sunt indoite, genereaza o cantitate mica de energie. Un fir de oxid de zinc are grosimea de un micron si lungimea de 50 de microni si genereaza aproximativ 0.1 volti. Ca sa va faceti o idee, 100 de hamsteri ar putea alimenta un telefon mobil.

generatoare-hamsteri2

Evident, inventia este inca intr-un stadiu incipient si vor mai dura cativa ani pana cand vor fi produse suficiente nanofire pentru a putea fi pusa in practica. In plus, ideea de a vedea oameni alergand ca sa-si incarce tot felul de gadgeturi este putin futurista si nu foarte practica. Costurile probabil nu va vor fi reduse semnificativ , dar descoperirea in sine mi se pare ca deschide un orizont prosper pentru energia alternativa. Asa ca, eolian energy, watch out!

2 comments to Surse alternative de energie: generatoarele cu hamsteri

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>