Alimentator stabilizatÎn acest articol o sa vă prezint schema  unui alimentator stabilizat , care a fost publicat in revista Tehnium din anul 1997.

alimentator1

Deci ,avem nevoie de un transformator de retea , pentru tensiunea de 220 V la primar si 12 V la secundar. Diodele notate 1N400x pot fi 1N4001… 4007, sau din seria F sau similare, la putere corespunzătoare. Filtrajul poate fi asigurat de un condensator de circa 2000 Microfarezi/25 volţi (la limită la 16 volţi), capacitatea poate fi de la 200 microfarazi la 5000 microfarazi cu rezultate comparabile. Se remarcă prezenţa în schemă a unui rezistor cu valoarea „ridicoiă” de 1 ohm la 1/10 Watt. Rezistorul acesta îşi va dovedi cândva pe deplin utilitatea care poate avea valoarea de 1… 5 ohmi, când se va arde din cauza clacajului condensatorului de fjltraj sau distrugerii unei diode din puntea redresoare. Rolul rezistorului „ridicol” e de „siguranţă fuzibilă”, acolo unde mai există riscuri de defecţiuni de piese dîscrete. E bine ca amatorii să plaseze cam în fiecare montaj asemenea rezistoare, în serie cu alimentarea pentru a fi scutiţi de pagube costisitoare şi timp pierdut inutil pe căutarea unui cir-cuit defect. Pentru semnalizare că „totul este în ordine”, se montează un’LED înseriat cu un rezistor de 2 kiloohmi la cel puţin 1/2 watt.

almentator 2

2 comments to Alimentator stabilizat

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>