aparate eidofor

Aparatul eidofor, inventat de F. Fischer, serveşte la proiecţia mărita pe un ecran a ima­ginilor de televiziune. Spre deosebire de imaginea de televiziune obişnuită, care primeşte intensitatea luminoasă de la stratul fluorescent al ecranului bombardat de fasciculul de elec­troni, eidoforul primeşte fluxul luminos de la o sursă locală de lumină foarte puternică, intensitatea fasciculului de lumină care ajunge pe ecranul de proiecţie este comandată prin semnalul de televiziune. Fluxul luminos al unei lămpi cu arc (la televiziunea în culori trecut prin filtre de culoare) este dirijat prin două obturatoare-grilă (fig. 1) care pot fi înlocuite cu o oglindă-grilă cu spatele argintat (fig. 2), pe o peliculă foarte fină (film) de ulei şi proiectat cu ajutorul unui obiectiv pe ecranul de proiecţie. Filmul de ulei se încarcă mai mult sau mai puţin, în funcţie de intensitatea fasciculului electronic comandat de semnalul de televiziune. In funcţie de mărimea forţelor electrostatice (deci de încărcarea cu sarcini electrice), filmul este mai mult sau mai puţin curbat. Suprafaţa curbată a filmului produce o deviere a razelor reflectate de oglinda-grilă, rezultînd o schimbare a direcţiei acestora. Fasciculul de lumină incident pe film va trece la întoarcere prin fantele oglinzii-grilă cu intensitate variabilă, din cauza reflexiei pe filmul de ulei. Rezultă că prin acest efect, denumit, după descoperitorul său August Toepler, efect de striafie Toepler, fluxul luminos al lămpii cu arc este comandat de la distanţă în funcţie de intensitatea semnalului. Prin explorarea filmului de ulei de către un fascicul de electroni, se formează pe acesta un relief de potenţial corespunzător intensităţii luminoase a imaginii de televiziune. Comanda fluxului luminos al sursei locale de lumină permite proiecţia mărită a imaginii cu luminozitate mare pe ecranul de proiecţie. Razele luminoase nedeviate de relieful de potenţial sînt reţinute (fig. 2) de oglinda-grilă.

Aparatura, prezentată schematic în figura 2, trebuie, bineînţeles, închisă într-o carcasă cu vid înaintat, căci altfel comanda prin fasciculul de electroni nu ar fi posibilă. Sarcina electrică a filmului de ulei scade in timp; de aceea acesta se roteşte cu o viteză mică: un dispozitiv de netezire creează pentru o explorare o suprafaţă a filmului de ulei complet descărcată şi perfect netedă.

aparat eidofor

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>