aparate roentgen

În sensul larg al noţiunii, aparatele Roentgen sînt toate aparatele cu care se fac cerce­tări în medicină în vederea stabilirii diagnosticului sau tratamente curative cu radiaţii, precum şi aparatele cu care se execută în tehnică încercări de materiale. în funcţie de scopul urmărit, sînt utilizate aparate şi tuburi de construcţii speciale. în roentgenterapie diferitele tipuri de aparate şi de tuburi urmăresc în primul rînd expunerea organului bolnav unui flux intens de radiaţii, menajînd însă, cît de mult posibil, ţesuturile vecine.

Radiaţia X (sau Roentgen) este de natură ondulatorie electromagnetică, cu lungime de undă mică, putînd să străbată corpurile solide. Aceste radiaţii iau naştere atunci cînd într-un spaţiu vidat electronii liberi sînt acceleraţi puternic şi apoi frinaţi brusc; fenomenul are loc în tuburile Roentgen. în scopul obţinerii de electroni liberi, filamentul de wolfram al catodului este încălzit la cea. 2 000°C pînă la incandescenţă de un cîmp electric. Accelerarea lor se reali­zează prin aplicarea unei tensiuni înalte de cea. 10 000 (pînă la peste 100 000)V intre anod şi catod. Electronii sînt apoi frinaţi prin ciocnirea lor de anod, pe care formează un spot lumi­nos, în prezent la majoritatea tuburilor se utilizează un anod rotitor, în formă de disc (fig. 3). în acest fel, în fiecare moment spotul luminos cade pe o altă regiune a anodului.

Tubul Roentgen propriu-zis (un balon de sticlă prevăzut cu un anod şi un catod) este înconjurat cu un înveliş metalic de protecţie. Răcirea tubului se face cu ajutorul uleiului conţinut într-o baie de răcire. Curentul de înaltă tensiune necesar alimentării tubului Roentgen este obţinut prin intermediul unui transformator de înaltă tensiune, care transformă tensiunea curentului alternativ de la reţea în tensiunea necesară pentru stabilirea diagnosticului. în scopul evitării preluării şocurilor de curent de la reţea, în circuit sînt intercalate înaintea tuburilor Roentgen tuburi redresoare. Se construiesc aparate cu patru sau şase tuburi redre-soare (fig. 4), ultimele avînd o putere mai mare. în instalaţiile modeme se folosesc redresoare cu strat de baraj.

Pe radiografii, apar cel mai bine conturat oasele sau organele în care se pot introduce substanţe de contrast. Pentru radiografia oaselor se utilizează o masă de tip Bucky, la care tuburile Roentgen cu diafragmă în adîncime şi vizieră de lumină sînt fixate pe un stativ, peste o masă cu diafragmă pentru limitarea cîmpului de iradiere. Pentru radiografiile stoma­cului şi intestinului, ca şi cele ale inimii şi plămînilor, se utilizează aparatul de radioscopie (fig. 1). Pentru radiografia unor părţi mai mici ale corpului (mîinile, degetele) se utilizează sfera Roentgen, în care tubul Roentgen şi transformatorul sînt asamblate în acelaşi bloc. De la pupitrul de comandă se pot acţiona, după necesităţi, fie masa Bucky, fie aparatul de radioscopie.

Pentru roentgenterapie, şi în special pentru tratarea tumorilor canceroase, sînt utilizate tensiuni mult mai înalte decît pentru stabilirea unui diagnostic. în acest scop pacientul este întins pe o masă sau este aşezat pe un scaun în faţa tubului de terapie. Acesta iradiază fie fără să fie deplasat, fie deplasat într-un anumit fel, astfel încît radiaţiile Roentgen să fie îndreptate asupra focarului bolnav, dar şi să treacă prin regiuni diferite ale pielii sau ale celorlate ţesuturi, datorită rotaţiei lor continue.

Cînd se execută o «tomografie», se urmăreşte ca locurile bolnave să poată fi studiate precis pe o radiografie luată la anumită adîncime în interiorul regiunii cercetate. Cu ajutorul tomografiilor (executate după diferite metode) se pot localiza şi stabili exact, de exemplu, cavernele de natură tuberculoasă ale plămînilor. Astfel, la fotografia din figura 2, radio­grafiile de la diferite adîncimi se execută deplasînd pe un arc de cerc şi în direcţii opuse tubul şi filmul, cuplate între ele, obţinîndu-se în acest fel o radiografie în care se poate observa foarte clar numai ţesutul de la adîncimea dorită.

Aparate Roentgen

2 comments to aparate roentgen

 • Howdy! I cоuld hve sworn ӏ’ve bеen tо tҺis web site before Ƅut aftr looking
  at many оf the articless Ӏ realized іt’s neww
  tto me. Anyhоw, I’m definitely delighted I fⲟund it
  and I’ll be book-marking іt andd checking bacҝ regularly!

  Silahkan Cek halaman website Saya untuk dapatkan Info lebih lengkap lagi tentang souvenir handuk termurah .
  Terima Kasih

 • all the time i used to read smaller articles that as well clear their motive, and that is also
  happening with this paragraph which I am reading now.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>