aprinderea luminii pe timp de noapte (fotorezistor)

Circuitul comandă aprinderea lămpilor intr-o locuinţă sau in afara ei , in absenţa locatarilor, spre descurajarea unor eventuali infractori. Montajul (fig. 1) este simplu şi uşor de realizat. Componenta principală este un fototranzistor NPN de orice tip (BPY 61, ROS 031 ş.a.), introdus În circuitul de polarizare al tranzistorului 01 (BC 107). Ziua, curentul prin fototranzistor este mare, determinând conducţia tranzistorului 01 şi blocarea tranzistorului 02, deci releul nu este  anclanşat: La lăsarea intunericului, conducţia fototranzistorului scade foarte mult, determinând blocarea lui 01 care prin rezistenţa din colector R5 şi R6 polarizează direct tranzistorul 02 (BC 107), acesta din urmă comandând bobina releului RL 1. Releul utilizat trebuie să conţină cel puţin două contacte normal deschise; unul este utilizat pentru comanda de aprindere a lămpilor, iar celălalt este utilizat in schemă pentru a introduce un histerezis prin punerea in paralel cu rezistorul R4 (1 Momi) a rezistorului R7 (33komi-47komi) de valoare mică. În acest mod tranzistorul 01 se blochează sigur şi astfel se elimină eventualele oscilaţii care pot să apară.

intrerupator crepuscular

 ATENŢIE la realizare şi manevrare pentru a nu se produce accidente, deoarece alimentarea montajului este direct din reţeaua de 220V alternativ prin cuplaj capacitiv. Consumul de curent este foarte mic şi se prestează la o astfel de alimentare, eliminând şi o componentă scumpă şi voluminoasă, transformatorul, care nu este tot timpul la indemână. Cuplajul capacitiv este asigurat de condensatorul C1 (470 microF/400V) sau două condensatoare cu valoare de 1 microF/300V conectate in serie. Rezistorul R1 (33n12W) se introduce doar pentru protecţie, iar rezistenţa de valoare mare R2 (470 komi-820 komi) in paralel cu C1 pentru descărcarea acestuia in momentul deconectării montajului.

almentator 2

 Tensiunea este redresată dublă alternanţă cu o punte de diode (1 N4007), limitată la 24V cu o diodă Zenner PL24 şi filtrată de condensat9rul C2 (100 microF-470microF/35V)  fie amplasat cât mai aproape de sursele de lumină comandate, iar fototranzistorul montat Într-un tub de plastic lung de maximum 3 cm se poate amplasa până la 10 m distanţă de montaj, Într-o poziţie in care nu este influenţat de sursele de lumină comandate ci numai de mediul ambiant. In figurile 2 şi 3 sunt prezentate cablajul şi planul de implantare. 

 

Sursa: revista TEHNIUM

2 comments to aprinderea luminii pe timp de noapte (fotorezistor)

  • Gheorghe Marian

    Este foarte interesanta schema . Planul de implementare si cablajul din ce ar trebui sa fie efectuat . Din ce material pot sa-l concep .

  • Gheorghe Marian

    As vrea sa fac schema asta dar , dar din ce fac cablajul ? Exista placi care pot fi achzitionate si adaptate la schema noastra sau cu fire cu dimensiune corespunzatoare ?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>