batereie solara simpla

După ce am citit ceva informatii  de pe Internet despre panouri solare , am decis să scriu un articol pe acesta tema. Am să vă spun despre modul cel mai simplu la crearea unei celule solare .

Pentru celula solară avem de jonctiunea p-n. Ele sunt  diodele şi tranzistorii. O sa  alegem un tranzistor de siliciu KT801. Aceştia sunt produse într-o cutie metalică şi, prin urmare capacelul se deschise fără a strica cristalul.

Acum să ne uităm la parametrii. Intr- o zi medie cu soare, fiecare dintre tranzistorii noastri produce 0.53V (Base – plus, colector şi emitor -minus).  Tranzistorii din anul 1972 are un cristal mare alb, şi produc circa 1.1mA. Tranzistorii din anuii 1973 – 1980  au un cristal mare, cu un capac verde care produce circa 0.9mA. Dar tranzistorii care se produca in prezent sunt cu  cristale mici şi produc numai 0.13mA.

Pentru experiment o sa folosim o batereie din doua lanturi paralele cu  cite 4 tranzistoare. Sub sarcina, acestea  au dat aproximativ 1.8 V, 2-2.5 mA. Sa ne gindim e destul de modest , dar pentru un ceas chinezesc la sigur o sa functioneze.

Pentru un montaj rapid, placut si din punct de vedere estetic acceptabil se poate folosi plata de mai jos.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>