Centrala nucleara de bloc, Romania deschide plutonul

centrala-nucleara-de-bloc
Desi centralele nucleare nu sunt o solutie ecologica din punct de vedere al materialelor radioactive rezultate in urma procesului de generare a energiei, nu trebuie negat faptul ca reprezinta o alternativa demna de luat in seama datorita puterii imense furnizate.

De aceea se lucreaza in prezenta la un nou tip de centrala nucleara de cartier, ale carei dimensiuni ar putea fi reduse la dimensiunile unei camere. Puterea este si ea redusa, bineinteles, dar tot ar ajunge pentru peste 10.000 de locuinte. Primele teste vor avea loc peste cativa ani,Romania fiind tara care va incerca prototipul functional.

Costul unei astfel de centrale se situeaza in jurul valorii de 25 milioane de dolari, plus costul realimentarii reactoarelor odata la 7 – 10 ani, ceea ce s-ar traduce la un cost initial de 2500 dolari pentru o gospodarie. Pretul rezultat al kWatt-ului va fi de aproximati 10 centi (putin mai putin decat costul actual), dar tinand cont de previzionarile majorarilor ulterioare ne putem astepta ca 10 centi sa reprezinte un pret bun.

Cat despre siguranta unei centrale nucleare “de buzunar” designul se bazeaza pe unul cu o vechime de 50 de ani, care si-a dovedit siguranta in nenumarate ocazii, fapt ce mai reduce putin din nelinistea celor care vor opta pentru alimentarea cu energie nucleara.

Sursa: Green Report

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>