comanda cu inversare de sens si protectia unui motor asincron

Mai jos este prezentata schema electric desfasurata de comanda (cu contactoare de curent alternativ), protectie si inversare de sens a unui motor asincron cu rotor în scurtcircuit. Mentionam ca pornirea prin conectare
directa la retea este posibila doar în cazul motoarelor de mica putere. Schema electrica cuprinde doua contactoare K1 si K2 ce pot asigura prin inversarea a doua faze statorice ale statorului functionarea motorului asincron în ambele sensuri de rotatie. Pentru a preveni manevrele gresite schema circuitului de comanda trebuie prevazuta cu o serie de blocaje care sa împiedice actionarea simultana a celor doua contactoare (echivalente cu scurtcircuit la bornele retelei).
Butoanele de actionare S2, S3 comanda rotirea spre stânga sau spre dreapta a motorului M si sunt prevazute cu câte doua contacte, unul normal deschis (2 – 4) si unul normal închis (1 – 3), care actioneaza simultan. În serie cu bobinele celor doua contactoare se afla câte un contact normal închis a celuilalt contactor. Daca motorul nu este conectat contactele K1 (3–5) si K2 (3–5) sunt închise si prin actionarea unuia din butoanele de pornire (S2 sau S3) se asigura alimentarea bobinei contactorului K1 (0–1) sau K2 (0–1). Daca spre exemplu am actiona butonul S2 alimentând bobina contactorului K1 acesta îsi închide contactele principale K1 (2–4, 6–8, 10–12) si asiguri un sens de rotatie al motorului.
Pentru inversarea sensului de rotatie a motorului, acesta trebuie mai întâi oprit prin actionarea butonului S1 si apoi prin actionarea lui S3 se asigura conectarea contactorului K2, care îsi închide contactele principale, contactul de automentinere K2 (14–16) si îsi deschide contactul auxiliar de interblocare K2 (3–5). Prin oprirea motorului înaintea inversarii de sens se elimina posibilitatea unor manevre gresite si se reduce socul de curent (la inversarea brusca a sensului câmpului magnetic învârtitor socul de curent este dublul curentului de pornire a motorului.

Submitted by Ion

schema-electrice-de-comanda-si-inversare-de-sens-a-uni-motor-asincron

6 comments to comanda cu inversare de sens si protectia unui motor asincron

 • Anonymous

  dsdsdsdsdsf64tbr55fsdf

 • Pai cand schimba sensl derotatie, asta ce face, schimba fazele intre ele sau cum?

 • Corlat Ion

  ashai, pai mai multe cazuri de acest gen am avui, un caz cind Fenosa a deconecat lumina si in momentul conectarii, Motoarele 3f se roteau invers (mi-am dat seama prin faptul ca sunetul nu iera acelasi 🙂 ) in acelasi timp nici conditionerele nu functionau, ma-m jucat atuncea putin :).

 • Corlat Ion

  ashai, pai mai multe cazuri de acest gen am avui, un caz cind Fenosa a deconecat lumina si in momentul conectarii, Motoarele 3f se roteau invers (mi-am dat seama prin faptul ca sunetul nu iera acelasi 🙂 ) in acelasi timp nici conditionerele nu functionau, ma-m jucat atuncea putin :).

 • sir_vaska

  salut. Cu schema asta va bubui instalatia , trebuia pusa automentinerea doar paralel cu contactul normal deschis al butonului !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>