Conditii de calitate a energiei electrice


Conditiile de calitate a energiei electrice se caracterizeaza prin urmatorii indici de performanta: continuitatea in alimentare cu energie electrica, la tensiune si frecventa de valori  cit mai constante.

Continuitatea reprezinta conditia principala de calitate si presupune lipsa intreruperilor in furnizarea enenergiei electrice necesarea consumatorilor, indiferent de situatia creata in urma unei avarii sau planificarea lucrarilor de revizie si reparatie.

Mentinerea la o valoare constanta (50 Hz) a frecventei energiei electrice alternative este un alt indice de calitate  a energiei electrice. Este cunoscut faptul ca frecventa industriala la care  lucreaza sistemul energetic si pentru care sunt construite majoritatea instalatiilor este de 50 Hz . Abateri de la aceasta valoare in plus  sau minus pot avea influente negative cit asupra instalatiilor electrice, cit si asupra consumatorilor . Astfel, la scaderea frecventei , turatia motoarelor  masinilor unelte se reduce, micsorinduse productivitatea muncii; mai mult decit atit, o scadere accentuata a frecventei ( de exeplu la 47 Hz)  pot produce “desprinderea” (oprirea) unor motoare electrice (exemplu , motoarele pompelor de alimentare a cazanelor de abur), fapt care poate avea cosecinte grave asupra funtionarii sistemului energetic.

Calitatea lucrarilor executate in instalatii, desi nu reprezinta un indice direct de calitate a energiei electrice, poate avea influenta (prin modul prin care au fost concepute de la etapa de proiectare sau cum au fost executate tehnologiile de reparatie si de intretinere) asupra calitatii eneregiei electrice.

De exemplu , un contact electric executat prin presare sau lipire va prezenta o probabilitate mai mica sa se transforma intr-un contact  slab decit unul prin stringere cu suruburi. Deasemenea o siguranta gresit calibrata poate cauza intreruperea mai multor consumatori decit ar fi fost  necesar. De fapt, calitatea lucrarilor executate in instaltii influenteaza calitatea energiei electrice.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>