CONFORT SI EFICIENTA ENERGETICA IN CLADIRI

       Cand nu sunteti acasa, o stare de neliniste va cuprinde si incepeti sa va intrebati daca ati oprit cafetiera, daca ati scos fierul de calcat din priza, daca ati lasat un geam deschis sau daca nu ati uitat sa porniti alarma la plecare.

Daca aveti o casa inteligenta, toate aceste griji pot disparea printr-o simpla vizitare a unei pagini de Internet.

Software Homeputer

        Cand sunteti acasa, casa inteligenta va prelua activitatile apasatoare de rutina, cum ar fi udatul florilor, ajustarea jaluzelelor, lasandu-va sa va bucurati de timpul dumneavoastra liber.

   Casele inteligente difera de casele normale prin infrastructura de comunicatii instalata ce permite diferitelor echipamentele electrice sa comunice intre ele, sa faca schimb de informatii si comenzi. Mai exact, este vorba despre un sistem care gestioneaza unitar iluminatul, incalzirea, climatizarea, sistemele de siguranta si securitate din locuinta.

     Casa inteligenta este un concept care prinde amploare in Romania. Odata cu alinierea Romaniei la standardele Uniunii Europene, controlul consumului energetic, eficientizarea lui, vor deveni prioritare, asadar, automatizarea locuintelor nu va mai fi un lux, ci o necesitate.

S-a demonstrat ca un sistem inteligent poate reduce seminificativ costurile cu :

3. 10% – comenzi locale iluminat, jaluzele

4. 15% – comenzi centralizate

5. 25% – temporizari, reglare iluminat in functie de iluminatul natural

6. 30% – actionare jaluzele in functie de iluminatul natural

7. 40% – control clima in fiecare incapere

 

      Este greu sa transformi o casa obisnuita intr-o casa automatizata ? Cu sistemul Xcomfort de la Moeller, aceasta transformare se poate face usor, fara modificari ale peretilor, fara sa tragi conductoare suplimentare. Totul este sa ai alaturi un electrician care sa te ajute! De ce? Pentru ca Moeller propune o solutie wireless („fara fir”) pentru automatizarea locuintei, in care elemente de comanda cum ar fi intrerupatoarele de perete, transmit semnale de radio-frecventa catre elemente de executie (actuatori) care se monteaza in doze pe circuitele de forta existente. Electricianul intrerupe circuitul de forta, conecteaza conductoarele de forta la actuator si apoi stabileste comunicatia facand cu surubelnita click pe un mic comutator al actuatorului. Atat de simplu! Solutia Xcomfort se incadreaza in tendinta actuala in sistemele de automatizare – comunicatia far fir. Folosirea sistemelor fara fir este deja la indemana oricui, comunicatii in radio-frecventa fiind cele utilizate in radio, tv, telefoanele mobile, telefoanele fara fir, telecomanda de la masina.

    Pentru transmiterea corecta a informatiilor, Moeller foloseste frecventa de 868.3 MHz, in asa numita banda ISM (industrial, scientific and medical band). Aceasta frecventa este aprobata in toata Europa pentru servicii de automatizari de cladiri si este ferita de alte aplicatii radio, riscul interferentelor fiind minim.

 Fiecare dispozitiv are propria lui adresa, iar transmisia de telegrame radio se realizeaza bidirectional (transmitatorul asteapta confirmarea din partea receptorului inainte de a trimite o noua informatie). Acest lucru asigura primirea corecta si integrala a mesajului de catre receptor. —

   Transmitatoarele, cum ar fi intreruptoarele, senzorii, intrarile binare si de temperatura, pot transmite functii, codate ca telegrame RF, catre un dispozitiv receptor numit actuator. Aceste receptoare (de exemplu elemente on/off, dimmere sau elemente de actionare jaluzele) pot actiona consumatorii electrici.

Nu exista limita minima de distanta intre doua sau mai multe dispozitive. Puterea maxima de transmisie este mai mica de 1mW. Distanta maxima de transmisie este de 30-50m in interior, sau doi pereti si un tavan. Aceasta distanta insa poate fi extinsa prin tehnica patentata Moeller de routare, care permite telegramelor sa fie transmise receptorului, prin elemente RF incastrate, alimentate la 230V. Informatia poate fi transmisa de la un element la altul in mod invizibil pentru utilizator sau instalator, permitand astfel comunicarea informatiei chiar si in zone cu acces mai dificil. Toate dispozitivele alimentate de la retea au capacitatea de a realiza functia de rutare. Ruta optima este cautata automat.

 

 

4 comments to CONFORT SI EFICIENTA ENERGETICA IN CLADIRI

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>