Conversia Energiei Solare

 

O cantitate imensă de energie solară ajunge la suprafaţa pământului în fiecare zi. Această energie poate fi captată, şi folosita sub formă de caldură în aplicaţii termo-solare, sau poate fi transformată direct în electricitate cu ajutorul celulelor fotovoltaice.

inst_hibrida

Celulele fotovoltaice transformă razele solare în electricitate fără trecerea prin stadiul intermediar de energie macanică prin urmare instalaţia de conversiune nu va conţine piese în mişcare , fiabilitatea sistemului va fi mare iar cheltuielile de întreţiere respectiv vor fi mici. Panourile fotovoltaice sunt în ziua de azi din ce în ce mai folosite, mai ales în zonele izolate, în care nu se poate produce energie electrică prin metode convenţionale. Sistemele fotovoltaice sunt uşor de mânuit, au nevoie rar de întreţinere şi nu poluează mediul înconjurator.

Poate mulţi dintre voi se intreabă cum are loc fenomenul de conversie a Energiei Solare în Energie Electrică , sunt mai multe medote dar una dintre ele este acea fotovoltaică.

Celulele Fotovoltaice de mai sus sunt construite pe baza materialului semiconductor şi este componenta principală a unui generator fotovoltaic, sub acţiunea radiaţiei solare se creaza un câmp electric care produce purtători de sarcină pozitivi şi negativi ce pot fi separaţi şi colectaţi pe părţile laterale a celulei. În cosecinţă, celula fotovoltaică se comportă ca un generator de curent continuu.

Conluzia este că din toate sursele alternative de energie: vîntul, valul de mare , maree, geotermală, probabil cea mai promiţătoare conversiune a energiei solare în electricitate este cea fotovoltaică.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>