Criza din Caucaz accelereaza proiectul Nabucco

Ungaria preia initiativa politica si isi trimite emisarul in proiectul Nabucco in Turcia, inaintea conferintei interguvernamentale care va avea loc la Budapesta, in ianuarie. Insa analistii spun ca sansele pentru realizarea proiectului Nabucco sunt mai degraba slabe, in special dupa razboiul din Caucaz.

Ambasadorul Ungariei insarcinat cu proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana, va avea convorbiri importante in Turcia, saptamana aceasta, in cadrul eforturilor de a insufla energie politica in mult-asteptata alternativa la schema gazelor naturale, ca urmare a temerilor ca recenta criza dintre Georgia si Rusia ar putea sa o deturneze.

Ambasadorul Mihaly Bayer va sosi joi in capitala Turciei si, in urmatoarea zi, se va intalni cu oficiali ai Ministerului Energiei si ai companiei de stat a oleoductelor, BOTAS, una din actionarele consortiumului international Nabucco, potrivit unor surse bine plasate.

Intrevederile ambasadorului Bayer survin ca urmare a faptului ca Budapesta urmeaza sa gazduiasca summitul UE-Nabucco, in perioada 26-27 ianuarie 2009. Emisarul ungar va transmite o invitatie oficialilor turci pentru a participa la summitul interguvernamental.

Ungaria invita Austria, Romania, Bulgaria, Turcia si Germania ca potentiali recipienti ai gazelor naturale prin Nabucco; Azerbaidjanul, Turkmenistanul, Egiptul si Irakul, ca potentiali furnizori de gaze naturale; si Georgia, ca tara de tranzit. De asemenea, sunt invitati comisarul UE pentru energie, Republica Ceha, ca detinatoare a presedintiei prin rotatie a UE la acel moment, si SUA, si consortiumul international Nabucco.

Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a lansat conferinta pentru a accelera proiectul Nabucco, dupa vizita sa din aceasta vara in Azerbaidjan si Turkmenistan. Initiativa Ungariei reflecta eforturile acestei tari de a juca un rol activ in realizarea proiectului, care va oferi Europei o alternativa de aprovizionare cu gaze naturale, dupa cum a declarat premierul Gyurcsany.

Proiectul Nabucco este menit sa aduca gaze naturale din Europa dinspre regiunea caspica, ocolind teritoriul Rusiei, pentru a reduce dependenta de aprovizionarile ruse.

Fezabilitatea proiectului Nabucco dupa razboiul din Caucaz

Analistii spun ca recenta criza din Caucaz a determinat tarile din regiunea inconjuratoare sa se gandeasca de doua ori inainte
de a decide implementarea de proiecte energetice gigant. “Azi, sansele de realizare a proiectului Nabucco in urma razboiului din Caucaz sunt mai reduse, comparativ cu acum cateva luni in urma”, spune Necdet Pamir, analist senior in domeniul energetic, sugerand ca eforturile depuse pentru a insufla energie politica impetuoasa in proiectul Nabucco nu ar conta maim mult decat ca un dmers simbolic, din cauza obstacolelor, inclusiv a dezacordului privind mecanismul de tarifare si a furnizorilor alternativi pentru Nabucco.

Dar, dincolo de aceasta -spune Pamir – nici unul dintre actionarii consortiumului Nabucco nu isi poate permite sa ofenseze Rusia, cel mai mare producator de gaze pe plan mondial.

Conflictul Rusia – Georgia a sporit temerile ca producatorii de petrol si gaze naturale din regiunea caspica, inclusiv Azerbaidjanul, ar putea intoarce spatele Georgiei, ca ruta pentru export spre Occident. In cadrul unei recente intrevederi cu omologul sau turc la Baku, ministrul Energiei din Azerbaidjan, Natik Aliyev, a reinnoit sprijinul tarii sale pentru proiectul Nabucco, insa a rezonat o nota de precautie, cand a spus ca furnizarile de gaze naturale pentru viitorul gazoduct nu pot fi oferite doar din surse din Azerbaidjan.
Pamir a spus ca in razboiul cu Tbilisi, Moscova nu a atacat proiectele energetice existente, incluzand aici oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan si gazoductul Baku-Tbilisi-Erzurum, ci “investitorii internationali care se gandesc acum de 30 de ori inainte de a lua in considerare Georgia ca ruta pentru pomparea gazelor naturale din Azerbaidjan in gazoductul Nabucco”.

Gazoductul Nabucco va traversa 3300 kilometri, via Turcia si statele din Balcani, pana in Austria. Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in 2009, iar data de finalizare a acestora e stabilita pentru 2013. Actionarii Nabucco sunt OMV, din Austria, MOL, din Ungaria, Transgaz, din Romania, Bulgargaz, din Bulgaria, BOTAS, din Turcia, si RWE din Germania. Proiectul este sustinut de UE si SUA.

Sursa: Rador preluat de HotNews.ro
http://www.euractiv.ro/UserFiles/article/nabuc_07261013_09160050.jpg

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>