Criza Energetică în RM

Tot mai mult este simţită ceastă criză Energetică la noi in Moldova atîta timp cît conducere RM nu găsesc o alta sursa de energie cu care să nu depindem 100% de Moscova pe plan Energetic.

O idee sau defapt sunt foarte multe optiuni ca RM sa depindă mai puţin energetic de Rusia cum ar fi implimentarea unor surse de energie reginerabilă care este o energie pură dar care necesită investiţii colosale de mari . Tărişoara noastră are toate condiţiile pentr construirea unei centrale eoliană in sudul tării dar din păcate această iniţiativă a fost doar pe hîrtie.

Oamennii care lucrează in domeniul Energetic au realizat ca chiar este posibil o centrala eoliană să fie amplasată şi intr-un mediu urban.

La inceput, turbinele eoliene erau destinate spatiilor largi, datoria dimensiunilor si zgomotului produs, fiind incompatibile cu zonele urbane. Intre timp, multe orase au un mare potential din punct de vedere al energiei eoliene.

Bil Becker, profesor la Universitatea din Illinois, crede ca are raspunsul la aceasta problema. Inventatorul a creat o aeroturbina compacta care poate fi montata pe acoperisul unei cladiri sau poate fi atasata altor structuri cum ar fi podurile.

Avantajele folosirii acestui sistem:

  • nivelul foarte scazut al zgomotului si al vibratiilor
  • nu dauneaza pasarilor
  • functioneaza indiferent de directia vantului
  • costuri de mentenanta reduse

Pentru a functiona eficient, aeroturbina trebuie instalata tinand seama de urmatoarele:

  • viteza medie a vantului trebuie sa depaseasca 16 km/h
  • inaltimea la care este instalata sa depaseasca 12 m

turbine eoliene pentru mediul urban

In functie de model, acestea pot genera intre 1kW si 1.8 kW cand sunt expuse la curenti de aproximativ 48 km/h, pretul fiind cuprins intre $15000 si $21000.

Cateva aeroturbine au fost instalate pentru teste in zona Chicago. Cladirea prezentata in poza din dreapta foloseste 8 aeroturbine si a fost special proiectata pentru a mari viteza curgerii aerului pe deasupra acoperisului.

1 comment to Criza Energetică în RM

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>