detector nivel apa

Piese:

 R3, R4____________1K Rezistori 1/4W
 R5_____________100R 1/4W Rezistor
 R6______________47K 1/4W Rezistor
 R7, R8, R13________3K3 Rezistori 1/4W
 R9, R14, R15_______2K7 Rezistori 1/4W

 C1_____________470nF 63V poliester sau condensator ceramic

 D1_______________3mm LED-ul verde
 D2_______________3mm LED galben
 D3_______________3mm LED roşu

 Q1_____________BC547 45V 100mA NPN Transistor

 IC1_____________4012 dual 4 de intrare poartă NAND IC
 IC2____________LM393 dual Comparator IC

 J1, de ieşire J2____________Two modalităţi de prize

 P1______________SPST buton

 B1________________9V baterie PP3

 Clip pentru baterie PP3

 Două bare de otel cu o lungime corespunzătoare

Scopul schemei era de a monitoriza de la distanţă niveul apei  într-un rezervor de metal situat la mansarda, printr-o unitate de control foarte simplu plasat în bucătărie, unele etaje mai jos.
Cerinţele de reţea au fost:

 • Nr de aprovizionare separate pentru circuitul de la distanţă
 • Principalele unităţi şi de la distanţă conectate printr-un strat subţire cu două fire de cablu
 • Afişare cu LED-uri simplă pentru unitatea principală
 • Funcţionarea bateriei pentru a evita problemele legate de reţeaua de alimentare cu apă şi de proximitate
 • Deoarece circuitul a fost operat acumulatorul un consum redus curent a fost, evident, a salutat

Unitatea de la distanţă foarte mică este plasat în apropierea rezervorului şi măsurile de nivelul apei în trei zone, prin intermediul a două bare de otel. Fiecare gamă va acoperi o treime din capacitatea rezervorului:

 • Aproape gol – semnalat prin intermediul unui LED roşu (D3), în unitatea de control pe ecran
 • Aproximativ jumătate nivel – semnalizata printr-un LED galben (D2), în unitatea de control pe ecran
 • Aproape complet – semnalat prin intermediul unui LED verde (D1) în unitatea de control pe ecran

Circuit de operare:

Când apa-nivel este sub bare de otel, are loc nici un contact din metal pot şi tije, care sunt sprijinite de către un consiliu de mici izolate (de lemn). Circuitul mic construit în jurul valorii de IC1 remize nr actuale şi, prin urmare, nici o cădere de tensiune este generată în R5. IC2A, IC2B şi Q1 sunt cu fir ca un comparator fereastră şi, cum nu există tensiune zero la pinii de intrare # 2 si # 5, D3 va ilumina.
Cand apa intra in contact cu tija în primul rând, pin # 13 din IC1 se va merge de mare, ar fi camele sale de intrare la # 9 # 12 au fost scurtcircuitat la negativ prin contactul cu apa. Prin urmare, R4 va fi conectat la tensiunea de alimentare completă şi circuitul de la distanţă va desena un curent de aproximativ 9mA. Acest curent va provoca o cădere de tensiune de circa 0.9V pe R5 şi comparator fereastra va detecta această tensiune şi se va schimba starea, oprirea D3 şi D2 luminoase.
În cazul în care apa va ajunge la tija de două, de asemenea, pin # 1 din IC1, va merge de mare pentru acelaşi motiv am explicat mai sus. Acum, fie R3 şi R4 va fi conectat la tensiunea de alimentare completă şi desenul curent total de circuitul de la distanţă va fi de aproximativ 18mA. Căderea de tensiune pe R5 va fi acum cu privire la 1.8V şi comparator fereastra se va opri şi va conduce D2 D1.
Bateria va dura foarte mult timp pentru că circuitul va fi cea mai mare parte în stare off.Curent este necesară numai pentru câteva secunde atunci când P1 este împins pentru a verifica nivelul de apă-şi unul dintre LED-urile luminează.

Note:

 • Cele două tije de oţel trebuie să fie sprijinit de un mic izolate (de lemn) de bord
 • IC1 şi R1-R4 sunt montate pe o placă mic amplasat în apropierea sau pe suport de otel tije
 • Cablu bifilar cu o placa de circuit de la distanţă la placa de control principală, şi anume la J1 J2, pot fi de orice dimensiune şi tip (de preferinţă subţire pentru motive evidente). Ea poate fi foarte lungă, dacă este necesar.
 • Circuit poate fi utilizat, de asemenea, cu non-metal tancuri, cu condiţia ca o tijă de oţel treia având o înălţime de rezervor va fi adăugată şi conectat la pin # 7 din IC1, R3, R4 si J1.
 • Cipul 4012 a fost ales deoarece acesta conţine două porţi şi a fost la îndemână, dar aveţi posibilitatea să utilizaţi două porţi conţinute în 4001, 4011, 4093, 4049, 4069 chips-uri etc, cu condiţia ca toate intrările din fiecare poartă sunt legate împreună şi toate intrările de porţi neutilizate sunt conectate la calea ferată pozitiv, lasand pini de ieşire deschisă.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>