Energia din ocean aprinde imaginatia investitorilor

De ani Intregi, vizionarii din domeniul tehnologiei viseaza la posibilitatea utilizarii energiei mareelor si valurilor oceanice pentru generarea de energie, imaginandu-si instalatii care ar putea asigura pana la 10% din electricitatea de care au nevoie Statele Unite.
Totusi, dificultatile de ordin tehnic privitoare la punerea in functiune a unor astfel de sisteme se dovedesc foarte mari. Anul trecut, o masinarie prin care se incerca valorificarea puterii valurilor s-a scufundat in afara coastei Oregon-ului, iar lamele unor turbine experimentale din East River din New York s-au rupt, scrie International Herald Tribune.
Astfel de probleme i-au descurajat pe vizionari, dar nu i-au oprit. In ultimul timp, pe fondul costurilor in crestere legate de electricitate si de materiile prime utilizate in productia de electricitate, acestia fac o noua incercare de a depasi obstacolele care stau in calea obtinerii acestui tip de energie regenerabila.
Compania scotiana Pelamis Wave Power intentioneaza sa lanseze o mica statie de valorificare a energiei valurilor, prima din lume, dincolo de coasta Portugaliei pana la sfarsitul acestui an. Finavera Renewables, o companie canadiana care si-a recuperat recent masinaria de valorificare a energiei valurilor in valoare de 2,5 milioane de dolari, a semnat un acord cu Pacific Gas & Electric de producere a energiei dincolo de coasta Californiei pana in 2012. Iar in East River, doua turbine nou instalate cu lame mai solide alimenteaza cu electricitate un magazin alimentar si un garaj din Roosevelt Island.
Aproximativ 100 de companii din intreaga lume incearca sa transforme puterea marii in electricitate. Multe desfasoara operatiuni in Europa, unde guvernele pompeaza bani in aceasta industrie. Atat companiile, cat si guvernele sunt increzatoare ca in timp costurile vor scadea. In prezent, insa, foarte putina electricitate este generata din ocean.
East River este locatia celui mai avansat proiect de testare din Statele Unite. Verdant Power, compania care il opereaza, a fost obligata sa investeasca mai multi ani si mai multe milioane de dolari, fiind blocata intr-un proces lent de obtinere de autorizatii.
Verdant incearca sa-si imbunatateasca turbinele si mai apoi sa instaleze 30 pe East River incepand cu primavara anului 2010, cat si sa dezvolte alte locatii in Canada si pe Coasta de Vest.
O multime de alte companii intentioneaza sa lanseze astfel de statii, insa niciuna nu a fost construita inca.
Tehnologia utilizarii puterii oceanului se imparte in doua mari categorii. Generarea de energie din puterea valurilor implica valorificarea miscarii valurilor, in timp ce valorificarea mareelor implica utilizarea unor turbine submarine. In plus, se incearca exploatarea diferentelor de temperatura dintre suprafata si adancul oceanului.
Energia oceanului are un potential mai ridicat decat cea eoliana pentru ca apa este de aproximativ 850 de ori mai densa decat aerul. In acelasi timp, miscarile valurilor, mareelor si curentilor oceanici sunt mai usor de prevazut decat cele ale vantului.
Dezavantajul este ca apa de mare poate deteriora echipamentele si ar putea fi necesare cabluri submarine speciale pentru transportul energiei la mal. Iar echipamentele sunt foarte costisitoare: Pelamis a trebuit sa atraga echivalentul a 77 milioane de dolari.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>