Energia Geotermică

Cred că toti ştiu ce inseamnă Energie Geotermala . Cuvântul geotermala vine din greacă cuvintele geo (pământ) şi term (energie termică) . Deci ea face parte din categoria Energiei Regenerabile, este caldură din interiorul pamântului. Ne putem folosi de abur şi apătem  caldă produsă în interiorul pământului. Este nepoluantă, regenerabilă şi poate fi folosită în scopuri diverse: încălzirea locuinţelor , industrial şi pentru producerea de electricitate în care necesită investiţii pentru a construi o centrală geotermală care ar pune punct dependenţei o 100% de resurse energetice .

Energia geotermală are un potenţial mare pentru producerea de electricitate. Aproape 8000 MW sunt produşi de-a lungul lumii. Tenhologia de azi utilizeaza resursele hidrotermale, dar, in viitor, poate vom putea folosi caldura continuta in adancul scoartei terestre in roci uscate, sau chiar cea din magma.

In ziua de azi exista doua tipuri de Centrale electrice geotermale: binare si pe baza de aburi.

Centralele Electrice geotermale pe baza de aburi folosesc apă la geothermal_2temperaturi foarte mari – mai mult de 182 °C. Aburul e oţinut dintr-o sursă directă sau prin depresurizarea si vaporizarea apei fierbinţi. Vaporii pun in funcţiune turbinele si generează electricitate. Nu exista emisii toxice semnificative, iar urmele de dioxid de carbon, dioxid de azot si sulf care apar sunt de 50 de ori mai mici decât in uzinele ce utilizează combustibili fosili. Energia produsă astfel costă aproximativ 4-6 centi/KWh.

Centralele Electrice Geotermale  de tip binare utilizează apă la temperaturi mai mici, intre 107 si 182 °C. Apa fierbinte işi cedează energia termică unui fluid secundar, cu punct de fierbere scăzut  cel mai adesea se utilizează hidrocarburi binaryplantinferioare precum izobutanul sau izopentanul , cu ajutorul unui sistem de schimb al căldurii. Fluidul secundar se evaporă si pune in mişcare turbinele, iar apoi e condensat si readus intr-un rezervor. Deoarece uzinele binare se bazează pe un ciclu intern, nu exista nici un fel de emisii. Electricitatea produsa astfel costa de la 5 pana la 8 centi per KWh. Ele sunt mai des intalnite decat cele pe baza de aburi.

Desi Centralele Geotermale se aseamană destul de mult cu Centralele tradiţionale, ele prezintă şi dificultaţi speciale: gaze şi minerale necondensabile în fluidul utilizat, utilizarea de hidrocarburi, absenta apei de racire utilizată în condensare.

În sectorul energetic din majoritatea statelor europene s-au produs transformări majore determinate de necesitatea creşterii siguranţei în alimentarea cu energie a consumatorilor, iar în cadrul acestei cerinţe, sursele regenerabile de energie ofera o soluţie viabila, inclusiv aceea de protecţie a mediului inconjurator.

Siguranta alimentarii cu energie a consumatorilor din statele membre ale Uniunii Europene este asigurata in mod obligatoriu prin luarea in considerare a importurilor, in conditiile liberalizarii pietei de energie si in conformitate cu nevoia stringenta de atenuare a impactului asupra mediului climatic planetar.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>