film alb-negru

Filmele alb-negru sînt constituite în principal dintr-un strat-suport pe care se depune o emulsie fotografică foarte sensibilă la lumină şi se comercializează sub formă de role. plăci fotografice sau nîrtie fotosensibilă. Suportul este format din materiale pe bază de nitro­celuloză, acetil-celuloză sau metal. De obicei, pe un strat intermediar subţire, de culoare închisă (antihalo),se depune un strat de emulsie foarte subţire sensibilă la lumină, compusă din 40% cristale de bromură de argint, 50% gelatină, ca liant, şi 10% apă. într-o obscuritate perfectă soluţia de gelatină, cu alte adausuri, se aplică pe suportul de film sau pe placă. Mă­rimea granulelor bromurii de argint determină sensibilitatea şi puterea de rezoluţie a emul­siei. Un grăunte grosier este foarte sensibil la lumină; cu un astfel de film se poate fotografia în condiţii de iluminare foarte redusă, în schimb rezoluţia optică e redusă. Fotografiile făcute cu filme cu grăunţi grosieri nu se pot mări mult, deoarece ar rezulta imagini prea granulate. Soluţia iniţială (primară) de emulsie de bromură de argint nu este la fel de sensibilă la toate culorile luminii (spectrului vizibil). Nuanţe de culori galben-verde, galben, portocaliu şi roşu nu pot fi fotografiate cu un astfel de film. Pentru acest motiv se adaugă la stratul sensibil la lumina al bromurii de argint cantităţi minime de ioni ai aurului, mercurului sau ai altor metaie grele care în reacţie uşoară cu ionii sulfhidrici sensibilizează chimic filmul.. Prin adaus de coloranţi sensibilizatori în stratul sensibilizat fizic, acesta devine mai sensibil pentru o gamă mai mare de culori. Filmul ortocromatic este sensibil de la albastru la verde şi pînă la galben, materialul ortopancromatic este sensibil la culorile: albastru, verde, galben pînă la portocaliu, iar filmul pancromatic este sensibilizat pentru întreg spectrul vizibil de culori, chiar şi roşu.

Pentru diverse scopuri ştiinţifice se fabrică şi filme din materiale speciale, cu sensibi­lităţi variabile.

O imagine fotografică se formează cu ajutorul razelor luminoase reflectate de obiectul de fotografiat, care trec prin sistemul de lentile ale camerei de luat vederi fiind dirijate spre stratul fotosensibil al filmului. Fiecare rază de lumină atinge pe film micile cristale de bro­mură de argint, pe care le impresionează. în procesul de developare care urmează în baia de developare, soluţia de developare chimică acţionează asupra cristalelor din bromură de argint impresionate la expunerea filmului şi reduce micii grăunţi la argint metalic negru. Bromură de argint din emulsie neexpusă nu se reduce şi poate fi solubilizată şi îndepărtată din stratul filmului, în baia de fixare (o soluţie pentru dizolvare sub formă de complex a bromurii de argint neexpuse).

Negativul se obţine după trecerea filmului prin băile de developare, de fixare şi de spă­lare, urmată de uscarea acestuia (negativul poate fi, bineînţeles, influenţat în continuare prin băi intermediare, expuneri intermediare, încălziri intermediare etc.). Pe un negativ apare, de exemplu, umbra în alb şi soarele în negru. Dacă se expune printr-un astfel de negativ un material fotografic pozitiv sau o hîrtie fotografică, lumina nu trece pe hirtia fotografică prin părţile întunecoase ale negativului; astfel, hîrtia poate fi impresionată numai prin părţile luminoase. Părţile expuse pe hîrtia fotografică apar la developare din nou întunecate, cele neexpuse rămînînd deschise. Umbrele deschise din negativ devin in pozitiv închise, aşa cum le-a văzut în realitate ochiul; în mod corespunzător, soarele negru de pe negativ apare în pozitiv luminat.

film alb-negru

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>