frinarea dinamica a motoarelor electrice

Frinarea dinamca se realizeaza prin cresterea pierderior de putere in partile rotitoare. Pentru aceasta este utilizat un cimp magnetic fix fata de stator, creat pri alimentarea cu curent continuu a infasurarilor statorice ale motorului.

Prin invirtirea rotorului in cimpul  magnetic constant creat prin alimentarea cu curent continuu a infasurarilor statorice, in rotor se induc tensiuni electromotoare, respectiv curenti, care datorita rezistentelot rotorului, produc pierderi de energie  prin degajarea de caldura de forma Ri2t care conduc la reducearea mai rapida a energiei cinetice, initiale a rotorului. Practic aceasta se obtine prin deconectarea alimentarii statorului de la retea si alimentarea lui in curent continuu.

Mai jos este aratat modul in care se realizeaza frinarea dinamica la un motor asincron cu rotorul in colivie.

Pentru pornire, se actioneaza butonul de pornire S2 se inchide circ.4 si anclanseaza bobina contactorului de linie K1. Ca urmare, se inchid contactele principale K1 din circ. 1 si motorul electric se porneste.  Pentru oprire se actioneaza butonul de oprire S1, se intrerupe circ. 4 , se dezexcita bobina contactorului K1 (este  intrerupta alimentarea cu energie electrica a motorului) se deschide contactul de automentinere K1 si se inchide contactul k1 din circ. 3 de pregatire a inchiderii contactorlui de frinare K3. Concomitent cu intreruperea circ. 4 (la actionarea S1) se inchide circ. 6 si anclanseaza bobina contactorului K2, care inchide contactele din circ.2. Bobina releului de frinare dinamica D1 este pusa sub tensiune si inchide D1 din circ.7. Aceasta duce la inchirea circuitului 7 si la anclansarea bobinei contactorului  de frinare K3 care inchide contactele  principale din circ. 2. In acest moment s-a realizat alimentarea a doua infasurari statorice in curent continuu ceea ce determina oprirea mai rapida a rotorului.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>