In Israel se construiesc doua centrale solare gigant

centrala-solaraIsraelul se poate lauda ca incepand cu 2009 va deveni o adevarata oaza de energie regenerabila. Autoritatea Serviciilor Publice din zona a aprobat la inceputul anului proiectul propus de Arava Power de a construi o centrala solara gigant in desertul Negev, iar demersurile pentru construirea ei au demarate in luna februarie. “Aceasta a fost o zi istorică pentru energia regenerabilă a Israelului. Iata ca pentru prima oara in Israel, se va lansa un proiect de valorificare a energiei solare de o asemenea amploare incat va putea asigura producerea a mii de megawati de electricitate din energie regenerabila” a afirmat Yosef Abramowitz, presedintele companiei Arava Power.

Proiectul nu este singular. Chiar la inceputul lunii martie, Ben Eliezer, ministrul israelian insarcinat cu strategii de infrastructura nationala, a obtinut acordul pentru constructia unei alte centrale solare in Israel, tot in desertul Negev. Este vorba de un proiect initiat de compania EDIG Construction Management Ltd. Acelasi ministru este de parere ca pana in 2020, aproape 20% din resursele energetice ale tarii vor fi asigurate din energie regenerabila.

Profesorul David Faiman, de la Centrul National pentru Energia Solara Ben-Gurion spune ca noile „captatoare” de lumina solara, care vor fi folosite in desertul Negev, sunt mult mai ieftine decat panourile solare conventionale: “Ele reduc efectiv costurile celulelor fotovoltaice cu un factor de 1000”. O solutie pentru ieftinirea panourilor solare ar fi deci subtierea lor. Astfel, costul pentru producerea energiei va fi mult mai mic pentru Israel, unde clima este favorabila. Potrivit lui Faiman, spre deosebire de alte zone, un panou solar pus in desertul Negev va produce energia echivalenta unui baril de petrol.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>