masurarea rezistentelor de izolatie

In practica, rezistentele foarte mari se masoara cu megaohmetrul, aparat cunoscut sub denumirea curenta de ohmetru cu inductor.

El este folosit , in general , pentru verificarea rezistentelor de izolatie a instalatiilor electrice, precum si  a masinilor si a aparatelor electrice, obtinindu-se numai indicatiii aproximative. Valoarea izolatiei unei instalatii trebuie sa fie  de cel putin 1000 ohm pentru fiecare volt al tensiunii de utilizare. Astfel, pentru o retea de 220 V , rezistenta de izolatie trebuie sa fi mai mare decit 220000 ohm.

Verificarea nivelului de izolatie a unei instalatii electrce presupune todeauna mai multe masurari, si anume: masurarea rezistentei intregii instalatii fata de pamint, a rezistentei fiecarui circuit fata de pamint si a rezistentei dintre doua circuite.

Masurarea rezistentei de izolatie a intregii instalatii electrice fata de pamint necesita urmatoarele operatii: se scot mai intii toate sigurantele de la tablou sau alte aparate de protectie, astfel sa existe certitudinea ca instalatia a fost scoasa de sub tensiune. Se inched toate intreruptoarele , se pun in circuit toate aparatele consumatoare de energie eledctrica si se verifica daca lampile de iluminat sunt bine insurubate. In acest fel, intreaga instalatie alcatuieste un singur circuit, a carui rezitenta trebuie determinate.

Masurarea se face dupa schema electrica din fig. 5.14 in care un capat al instalatiei se leaga la una dintre borele megaohmetrului (borna K), iar cealalta borna a aparatului (borna E) la pamint (conducta de apa).

Pentru verificare se apasa pe butonul P (daca exista) so se invirteste manivela M. Se citeste indicatia aparatului care, daca izolatia cu cel putin 1000 U (ohm). Incaz contrar nu se poate afirma ca izolatia instalatiei nu este buna, ci trebuie sa se masoare diversele circuite, separate , nu pentru instalatii complete.

Masurarea  rezistentei de izolatie a fiecarui circuit fat de pamint se face cu toate aparatele  de utilizare scoase din circuit, respectiic cu toate lampile desurubate. Schema electrica de verificare este aceeasi ca in figura 5.14, masurarea presupunind aceeasi succesiune de operatiuni ca si in cazul de mai sus.

Masurarea rezistentei de izilatie dintre doua circuite. Masurarea facute fata de pamint nu indica daca circuitele electrice sint bine izolate intre ele. Pentru a se constata aceasta se face o noua determinare , folosind shema electrica din figura 5.15, in care toate aparatele de utilizare respective lampile, sint scoase din circuit. Dupa cum se obsearva borna E nu se mai leaga la pamint , si la cel de-al doilea conductor al circuitului. Daca valaore rezistentei de izolatie obtinuta prin aceasta masurare este egala sau mai mare decit indicate in norma, atunci instalatia este buna

2 comments to masurarea rezistentelor de izolatie

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>