Măsuri de Protecţie în Folosirea Curentului Electric

Stop  Curentul electric este periculos cel puţin din două motive: poate provoca  incendii şi poate cauza moartea. În continuare am să dau câteva măsuri de protecţie. Citeşte-le cu atenţie şi incearcă să le înţelegi. De asemenea gândeşte-te modul în care poţi sa le aplici mai bine măsurile de protecţie la locul tău de muncă sau acasă.

 Măsuri de protecţie pentru prevenirea incendiilor provocate de curentul electric

 În mod obişnuit, curentul electric poate provoca incendii în două situaţii: fie datorită suprâncălzirii  conductoarilor electrici, fie scurtcircuitelor. De asemenea pot să apară scântei de la întreruptor, de la un contact care nu e bine făcut, sau de la un cablu defect.

1.      Folosirea doar siguranţe diminsionate corect pentru circuit respectiv. Se poate folosi o siguranţă mai mică decât cea indicată, dar în nici un caz nu se va folosi o siguranţă mai mare.

2.      niciodată nu înlocui o siguranţă electrică cu improvizaţie. Dacă fooseşti o siguranţă calibrată, nu faci decât să elimini o mâăsură de sigurnţă.

3.      Niciodată nu supraîncărca un circuit electric cu prea multe aparate de consum. Dacă trebuie să foloseşti mai multe aparate pe un circuit, atunci foloseşti cabluri care să reziste la amperajul necesar. Ba, paote ar fi mai bine saâă instalaţi mai multe circuite pentru nu avea intensitate prea mare într-un circuit. În felul acesta protejezi şi aparatele electrice de pe circuitul respectiv.

4.      Foloseşte numai prelungitoare care sunt în stare de funcţionare perfectă. Un prelungitor uzat, ars sau îndoit poate provoca scurtcircuite sau scîntei.

5.      Nu lăsa niciodată fierul de călcat încălzit , sau alte aparate casnice care sunt în stare să producă căldură, fără supraveghere în apropierea materialelor combustibile. Dacă trebuie să pleci, chiar pe scurt timp , de lângă masa de călcat rufe, scoate prima data fierul din priză. Există riscul ca, din greşeală un copil să rastorne fierul de călcat şi să producă un incediu. Nu pune nimic aproape de un bec electric, căldura emanată este suficientă de a produce un incendiu. În nici un caz nu întinde sfoara de uscat haine prea aproape de un bec sau de altă sursă de caldură.

6.      Când doreşti să scoţi un aparat electric din priză, scoate fişa , nu trage de cablu, s-ar putea să produci un scurtcircuit.

7.      Nu instala prelungitoare pe sub covor, căcând pe ele se uzează izolaţia şi se poate produce un incendiu prin scurtcircuit.

8.      Nu îndoi un cablu electric prea tare, nu lăsa cablul să se  frece de margini ascuţite.

2 comments to Măsuri de Protecţie în Folosirea Curentului Electric

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>