pornirea automata a unui motor asincron cu rotorul bobinat in functie de curent

Mai jos o sa fie prezentata o schema  de pornire a motoarelor asincrone cu rezistente electrice in circuitul rotoric in functie de curent. Pentru scurtcircuitarea treptelor de rezistenta sunt realizate utilizate relee de curent.

In cazul prezentat sunt trei trepte de rezistente R1, R2, R3(circ. 1) si trei relee de curent K1, K2, K3 (circ. 1). Pornnirea motorului se realizeaza prin actionarea butonului  de pornire s2 (circ. 3) care inchide calea de curent pe circ. 3. Kontactorul K4 anclaseaza contactele principale K4 (circ. 1) se inchid conectind infasurarile statorice a motorului la retea  si cind K4 (circ. 4) se inchide realizind automentinerea. In acelasi timp se pune sub tensiune releul de timp D1 (circ. 4). Din cauza curentului mare rotooric  la pornire toate releele de curent vor anclansa, deschizind contactele normal inchise K1,K2,K3 (circ. 5,6,7). Dupa un timp cind D1(circ. 5) se inchide pregatind scurcircuitarea treptelor de rezistente din circuit rotoric. Releul de timp D1 a fost introdus in schema de comanda pentru a evita scurtcircuitarea treptei de rezistente R1, prin anclansarea contactorului K5, inainterea deschiderii contactorului releului de curent K1 (circ. 5).

Sursa: Instalatii electrice si de automatizare, Editura Artecno Bucuresti.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>