Pornirea cu tiristoare a motoarelor asincrone trifazate

Circuitul de forta contine: sigurantele fuzibile F1…F3, contactele principale a contactorului K1, blocul sesizor de curent F4 si contactorul static propriu-zis blocul CS.

Pentru pornire  se actioneaza butonul S2 prin care se permite circulatia  de curent prin circ. 3. Contactorul K1 anclanseaza, se inchid contactele K1 din circ. 1 prin care se pune sub tensiune circuitu de forta, se inchide contactul de automentinere din circ. 4 si se inchide contactul K1 din circ. 5 prin care se alimenteaza  DCP (Dizpozitivul de comanda pe poarta). In acest tip de schema contactorul K1 este folosit ca separator, iar din punct de vedere functional butonul S1 de impuls indeplineste functia functia de stop de urgenta . Butonul S2 indeplineste functia de conectare generala este de tip impuls  cu cheie. Prin acesta se evita punerea sub tensiune a instalatiei pe timpul intretinerii de catre personae neavizate. CS contine tiristioare V1…V6 montate cite doua antiparalel pe fiecare faza.  DCP  este un bloc electronic specializat prin intermediul caruia  se genereaza impulsurile de comanda necesare deschiderii tiristoarelor.

In principiu, DCP contine un circuit  de sincronizare , un circuit de declansare si formare a impulsurilor , un circuit de basculare  cu prag pentru blocarea impulsurilor in caz de depasire  a valorii limita admisibila a curentului  si o sursa de tensiune stabilizata necesara bunei functionari a dizpozitivului.


Sursa: Instalatii electrice si de automatizare, Editura Artecno Bucuresti.

1 comment to Pornirea cu tiristoare a motoarelor asincrone trifazate

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>