protectia motoarelor contra functionarii in doua faze

Am gasit o schema foarte buna, chiar daca este demodata :).

In schema data se floseste un releu de asimetrie pentru realizarea unei protectii mai simple si mai sigure a motorului contra functionarii in doua faze. Functionarea protectiei se bazeaza pe actiunea releului de asimetrie in functie de valoarea tensiunii de deplasare a punctului neutru al motorului in cazul pierderii unei faze.

Cind motorul functioneaza normal, tensiunea de deplasare a punctului neutru este practic egala cu zero. In cazul cind se pierde una din faze, aceasta creste la valoarea tensiunii de succesiune homopolare.

In mod normal contactul releului de asimetrie conectat in serie in circuitul blocului contactului К al demarorului magnetic, este inchis. Daca in punctul neutru al motorului, deci si pe infasurarea releului, apare tensiu­nea de deplasare, contactul releului de asimetrie se deschide. Aceasta determine intreruperea circuitului de alimentare a infasurarii demarorului magnetic P. Se pro­duce deschiderea contactelor principale ale demarorului magnetic.

In zona de protectie a motorului, dupa cum reiese din figura intra sigurantele, cablul si infasurarea motorului. Aceasta schema se poate utiliza numai pentru motoarele la care infasurarea statorului este conectata  in stea. Un avantaj al acestei scheme il reprezinta faptul ca sensibilitatea protectiei nu depinde de sarcina si de puterea motorului.

Pentru protecjia motorului ale carui infasurari sint conectate in triunghi, al doilea capat al infasurarii releu­lui de asimetrie se conecteaza la fazele motorului sub sigurante prin condensatoarele C.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>