reglarea vitezelor motoarelor asincrone

Dintre masnile electrice foiosite in actionarea masinllor unelte , motoarele asincrone sint cele mai raspindite. Avantajele utilizarli motoarelor asincrone constau in simplitatea lor constructiva siguranta mare in exploatare si pretul de cost mai rcdus decit a motoarelor de curent continuu. Un alt factor hotaritor il constituie alimentarea lor cu curent alternativ, care reprezinta cea mai econimica  sursa de energie eletrica  utiltzata in  actionarile industriale.

Totodata, ele  corespund pe deplin  conditiilor  impuse de  actionarca masinilor unelte, potrivit careia variatia turatiei trebuic sa fie mica in cazul cind sarcina nu este constanta, Totusi in multe cauzri este  nevoie sa se faca reglajul turatiei motoarelor asincrone, reglaj care se face prin variatia rezistentei rotorice, a frecventei si a numarulul de perechi de poli.

Reglarea turatiei motoarelor asincrone cu reostate rotorice.  Reostatul de reglare sau reostatul de aluncecare se monteaza ca reostat de pornire si se utilizeaza in cazul motoarolor cu inele colectoare. Motorul va functiona la alunecarea reglata prin rezistentole introduse in circuitul rotoric (prima schema de jos ). Proeedeul este neeconomic din cauza plierderilor in reostatul de reglare si de asemeni nu asigura mentinerea constanta a turatiei la variatia cuplului rezistent.

 

Reglarea turatiei motoarelor asincrone prin variatia frecventei.  Relatia care da turatia de sincronism a unui motor asincron  n=60 f/p, indica faptul ca daca frecventa tensiunii de alimentare este variabila, turatia motorului variaza direct proportional cu aceasta. Pentru variatia frecventei se utilizeaza convertizoare de frecventa care permit realizarea unei reglari continue a turatiei intr-un domeniu foarte larg.

Reglarea in trepte  turatiei motoarelor asincrone prin schimbarea numarului deperechi de poli . Acest sistem de reglare se bazeaza pe modificarea numarului de perechi de poli , care poate fi realizata fie prin folosirea unor infasurari statorice independente, fie schimbind infasurarile  statorice ale motorului.

In primul caz motorul este prevazut cu doua sau mai multe infasuraru statorice , care au numere de perechi de poli diferite si prin conectare la retea a uneia sau alteia , se obtine modificarea turatiei  dupa numarul de perechi de poli . Pentru conectarea la retea , motorul este prevazut cu o cutie de borne in care sint scoase

capetele fiecarei infasurari. Acest sistem prezinta dezavantajul unui gabarit mare si un pret de cost ridicat. Din aceasta cauza schimbarea numarului de poli se realizeaza , in cele mai multe cazuri , folosind o singura infasurare statorica, cu posibilitatea modificarii legaturilor. Acesta metoda se poate vedea in figura de mai jos.

Metode de reglare  prin schimbarea numarului de perechi de poli se aplica numai in cazul moatoarelor asincrone in scurtcircuit. deoarece la motoaarele cu inele colectoare apar complicatii la modificarea legaturilor.

 

2 comments to reglarea vitezelor motoarelor asincrone

  • Acum invertoarele sunt la putere. Cu ele poti regla frecventa, tensiunea, curentul… Sunt mult mai mici decat reostatele si mai economice.

  • modificati un ups si totul va fi si mai simplu. la oscilatorul de 50 sau 60 Hz, faceti-l reglabil si va scadea si curentul absorbit la f mare, U ramanand 220, raportul U/f ramane constant. La frecvente mai mici e mai naspa ca trebuie sa umblati putin la factorul de umplere ca sa scadeti si tensiunea, dar nimic nu e imposibil, poate fi chiar cheap rau de tot. Success.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>