scari rulante

Scara rulantă este un mijloc de transport cu funcţionare continuă pentru persoane, care. în comparaţie cu un ascensor cu funcţionare discontinuă, transportă în aceeaşi perioadă de timp aproximativ de zece ori mai multe persoane. Viteza admisibilă de transport a scărilor rulante este de 0,5—0,75 m/s.

Fiecare treaptă a unei scări rulante este construită ca un mic vehicul prevăzut cu o pe­reche de roţi superioare şi o pereche de roţi inferioare (fig. 1 şi 3). Fiecare pereche de roţi se deplasează pe o şină de rulare separată, şinele perechii de roţi superioare fiind dispuse mai spre exterior, faţă de şinele perechii inferioare. Atunci cind treapta se deplasează în sus. cele două şine se găsesc în acelaşi plan. La o mică distanţă înainte de punctul de inversare de sus şi după punctul de inversare de jos, şinele sînt deplasate unele faţă de celelalte, astfel încît şina perechii inferioare de roţi, situată spre interior, să se situeze mai jos. în acest fel se formează sus şi jos o treaptă lată. Pe partea inferioară (nevizibilă — cursa de întoarcere) a scării, şinele şi treptele se deplasează în sens invers (fig. 2). Fiecare treaptă în parte este fixată de două lanţuri fără fine, care angrenează in partea de sus şi de jos cîte o pereche de roţi dinţate. Roţile dinţate de sus sînt antrenate de un motor electric. Pe arborele motor este montată de asemenea o roată de blocare, prevăzută cu o dantură cu profil de dinţi de ferăstrău. Dacă unul dintre lanţuri se rupe. un clichet angrenează cu dinţii roţii de blocare, oprind scara rulantă. în acelaşi timp, motorul este oprit în mod automat.

«Mîinile curente», executate din bandă de cauciuc cu inserţii din pînză, sînt acţionate prin intermediul unei roţi dinţate şi al unui lanţ de la arborele motor al scării. La mijlocul scării este montată o roată de tensionare, apăsată contra benzii de mînă curente care se în­toarce; această roată determină o tensionare continuă, astfel încît banda să nu poată sări de pe rolele de inversare de sus şi de jos. înainte şi după roata de tensionare, banda este deviată cu 180° pentru ca suprafaţa ei să nu fie înăsprită. Roata conducătoare conduce banda exact pe roia de inversare inferioară.

scari rulante

2 comments to scari rulante

  • Popa Tiberiu

    Vreau tocata informática electrica pentru scari rulante del metro. Si toata informática despre tomate componentele

  • Moisii Paul

    ma poate ajuta cineva see you detalii referitoare la parametrii de functionare, schema mecanica, electrica?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>