Schema de comanda si protectie pentru pornirea motoarelor asincrone

Mai jos este prezentat schema electric desfasurata de comanda si protectie pentru pornirea cu rezistente rotorice în doua trepte temporizate a motoarelor asincrone cu rotorul bobinat. La pornirea motoarelor asincrone cu rotor bobinat se pot introduce doua sau mai multe trepte de rezistente cu rolul de a limita socurile de curent la pornire. Treptele de rezistente rotorice se scurtcircuiteaza succesiv si în mod automat prin comanda data de releele de temporizare.

Contactorul K1 asigura conectarea la retea a statorului iar contactoarele K2 si K3 scurtcircuiteaza pe rând treptele de rezistente rotorice R1, R2. Pornirea se comanda prin butonul de actionare S2 si daca contactele K2 si K3 nu sunt actionate (adica K2 (3–5) si K3 (3–5) sunt închise) este alimentat contactorul principal K1 care se automentine prin K1 (14–16). Prin K1 (18–20) si K2 (7–9) este alimentat releul de timp K5T care dup_ trecerea temporizarii prin contactul normal deschis cu temporizare la actionare K5T (2–4) alimenteaza pe K3 scurtcircuitând prima treapta de reostate (R2) si alimentând pe K4T care îsi începe temporizarea. Dupa scurgerea temporizarii lui K4T prin contactul normal deschis cu temporizare la actionare K4T (5–7) este alimentat contactorul K2 care se automentine prin K2 (10–12) si decupleaza prin K2 (7–9) releele de temporizare si contactorul K3. În regim de durata motorul nu are rezistenta în circuitul rotoric. Pentru oprire se actioneaza butonul S1 care întrerupe alimentarea circuitului de comanda si readuce instalatia la starea initiala. Protectia la scurtcircuit se realizeaza prin sigurante fuzibile iar cea la suprasarcina prin blocul de relee termobimetalice F4.

2 comments to Schema de comanda si protectie pentru pornirea motoarelor asincrone

  • Da, protectia este absolut necesara pentru motoare. La un servis de reparatie a motoarelor am vazut oameni care rebobinau motoare pentru 5000 lei, deoarece nu au avut o protectie de 60. Bun articol.

  • Adevarat ca protectia face toti banii, chiar si la motoare, de ce sa platesti bobinarea unui motor care insemna costuri mari , in loc sa invstesti sume mici in protectii succesive si eficiente!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>