schema electrica-cascada cu recuperare mecanica a energiei de alunecare

Schema simplificata a cascadei  este desen ata mai jos,redresorul trifazan bialternanta  (u) nu este comandabil ,diodele redresoare fiind cu siliciu de foarte bun randament. Tensiunea de la iesirea puntii redresoare  (u) alimenteaza motorul de curent continuu cu excitatie independenta (m2),cuplat cinematic direct sau prin intermediul reductorului R cu arborele comun al motorului asincron (m1) cu rotorul bobinat si al masinii de lucru (ML). Dupa pornirea motorului asincron (m1) (contactele c1 inchise,c2 deschise) cu reostatul trifazat  la maximum,acesta este scurtcircuitat. Cind viteza se stabilizeaza , se dechid contactele (c1) si se inchid (c2) si (c3).

Marind curentul de excitatie (i) al motorului de recuperare (m2),tensiunea sa contraelectromotoare creste,curentul (Ir) scade si se reduce curentul din rotorul motorului asincron (m1). Cosecinta va fi scaderea cuplului motorului asincron si deci, la cuplu static rezistent invariabil , se reduce viteza motorului (m1). Scaderea vitezei  continua pina la egalitatea cuplului rezistent  si a cuplului total dezvoltat de cascada . Lucrurile de se petrec  invers  daca curentul (i) scade.

Sursa: Actionari electrice si automatizari de I. Topa , E. Micu.

 

1 comment to schema electrica-cascada cu recuperare mecanica a energiei de alunecare

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>