schema electrica – sistem de oprire automata

Se prezinta schema unui sistem electric de oprire automata a saniei unui strung. Opritorul rigid 1 cu microlimitatorul de cursa  ML montat  in el limiteaza deplasarea saniei 2. In timpul apropierii saniei de oprit, cu putin inaintea de pozitia finala, este actionat de butonul microlimitatorului care deconecteaza contactorul 1K al motorului electric M de actionare a avansurilor (in unele cazuri pentru miscarea de avans este prevazut un motor electric separat). In acest timp, sania vine in contact direct cu opritorul, care amortizeaza socul din mecanism de avans si opreste sania.

In cazul mecanismelor prevazute cu motor electric de actionare separat, se impune ca decuplarea acestuia sa se faca prin intermediul elementelor mecanice prevazute in lantul cinematic de avans. Acest lucru este realizat de catre ambreajul  electromagnetic 3,montat intre motorul electric si surubul conductor 4. Ambreiajul este alimentat cu curent continuu prin intermediul redresorului cu seleniu 5 si contactorul 1K si cu butonul ,, OPRIRE,, suntat de catre contactul de blocare 1K si cu butonul ,,OPRIRE,, pentru oprirea miscarii de avans.

Schema a sistemului de cuplare automata precisa a avansului poate fi folosita fara modificare pentru automatizarea masinelor de frezat, masinilor de alezat, a strungurilor, precum si a altor masini unelte.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>