schema unui contactor trifazat hibrid

      Din dorinta de a elimina dezavantajele si a pstra avantajele folosirii contactoarelor statice sau electromagnetice au fost fabricate contactoare hibride, realizate prin conectarea unui contactor static cu un contactor electromagnetic.

     Contactoarele hibride sunt utilizate pentru curenti intensi, ele fiind compuse din elemente semiconductoare pentru preluarea regimului tranzitoriu la închidere si un contactor electromagnetic pentru poziia închis (în regim permanent).

     Pe fiecare faza a contactorului se folosete un tiristor si o dioda în antiparalel, ca la contactoarele statice de c.a. monofazate si contactul normal deschis al unui contactor electromagnetic K.

    Cum alimentarea si întreruperea functionrii contactorului hibrid se realizeaza  prin intermediul tiristoarelor, contactorul funcioneaz fara arc electric nefind prevzut cu camere de stingere ca la  contactoarele electromagnetice de c.c. si c.a., ceea ce elimina uzura termic a contactelor.

Impulsul de comand necesar intrarii în conductie a tiristoarelor T1, T2, T3 se obtine de la puntile redresoare montate în trei înfasurari secundare ale transformatorului T. Pentru a realiza pozitia închisa (alimentarea motorului M), se apasa pe butonul de pornire S2, se alimenteaza, astfel primarul transformatorului T, iar tiristoarele primesc comenzile de conductie de la cele trei înfasurari secundare ale transformatorului, prin intermediul puntilor redresoare. În acest fel motorul electric este alimentat, iar la bornele K (0-1) se obtine tensiunea necesara excitarii contactorului electromagnetic K. Acesta îi închide contactele principale K (2-4, 6-8, 10-12) prin care se scurtcircuiteaza tiristoarele si prin închiderea lui K (14-16) se realizeaza automentinerea alimentarii contactorului, dup revenirea butonului de pornire S2. Pentru realizarea pozitiei deschis (oprirea motorului) se apasa pe butonul de oprire S1, oprindu-se alimentarea bobinei contactorului K, care îi deschide contactele principale K (2-4, 6-8, 10-12). Cum contactul de automentinere K (14-16) este prevazut cu o temporizare la deschidere, pentru un scurt timp alimentarea motorului se face prin tiristoare si diode, pâna când tensiunea de comand a tiristoarelor este anulata, moment în care motorul M ramâne nealimentat. Cum alimentarea si întreruperea functionrii acestui contactor hibrid se realizeaza prin intermediul tiristoarelor, el functioneaza fara arc electric, nefind prevazut cu camere de stingere.

 

1 comment to schema unui contactor trifazat hibrid

  • Si cand credeam ca electronica de putere va inlocui totul din circuitele de forta… Iata ca la curenti mari singure acestea nu se descurca:) Insa in general da, electronica de putere a crescut spectaculos in ultimele decenii.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>