Submarine Nucleare


submarin nuclearO revolutie în constructia de submarine a avut loc în 1955. Flota Militara SUA a lansat USS Nautilus – primul submarin cu propulsie nucleara. Actionat de o bucata de uraniu, de marimea unei mingi de golf, într-un reactor nuclear. Nautilus putea parcurge peste 110000 km în doi ani, fara a trebui realimentat.
Reactorul unui submarin nuclear produce caldura prin fisiunea nucleelor. Prin acest proces se divid nucleele atomice, eliberând cantitati mari de caldura. Un lichid de racire extrage caldura din reactor si o transfera la apa dintr-un boiler. Apa fierbe, generând aburi, trecuti apoi în turbinele de propulsie principale si în turbine legate la generatoare electrice. Caldura transforma apa în aburi. Apoi, aburii rotesc turbinele care actioneaza elicele.
Submarinele cu propulsie nucleara sunt foarte costisitoare si doar flotele militare ale celor mai bogate tari si le pot permite. Ele sunt de doua tipuri.
Submarinele nucleare vânatoare-distrugatoare, cunoscute ca SSN-uri, se folosesc la urmarirea si la distrugerea navelor si a submarinelor inamice. Ele sunt dotate cu sonar sensibil pentru a detecta “semnatura sonora” unica, un sunet de identificare, a unui vas inamic. Operatorii de sonar priceputi pot sa identifice multe vase pur si simplu dupa tipul de zgomot pe care îl fac. Acesta este în mare parte determinat de viteza cu care se roteste elicea si de numarul de pale pe care îl are aceasta. Indiferent cât de silentios ar fi un submarin, de obicei, el poate fi detectat prin folosirea unui sistem sonor activ. Acesta transmite unde sonore prin apa si receptioneaza ecourile, inclusiv pe cele provocate de submarine. SSN-ul rusesc clasa Alfa, cunoscut sub numele de “pestisorul auriu”, se poate scufunda la 700 m si poate sa atinga o viteza maxima de 110 km/h. Pe vremea Razboiului Rece dintre SUA si fosta Uniune Sovietica, ambele tari si-au construit flote mari de submarine vânatoare-distrugatoare cu scopul si rezistenta de a astepta lânga porturile terminale ale inamicului si de a-si urmari prada în zonele de patrulare oceanice.
Submarinele balistice, care sunt cele mai mari submarine cu propulsie nucleara sunt cele concepute pentru aruncarea proiectilelor balistice cu raza mare de actiune, purtând focoase nucleare. Aceste vase, cunoscute ca SSBN-uri, pot lansa proiectile pe sub apa, pentru a lovi tinte la mii de kilometri departare. SSBN-uri se afla în functiune în SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta si China. Capacitatea SSBN-urilor de a evita detectarea, ramânând sub apa luni întregi daca este necesar, la protejeaza de atacul nuclear – un mare avantaj fata de punctele de lansare a proiectilelor pe uscat. Daca un inamic lanseaza un atac cu arme nucleare, SSBN-urile pot contraataca devastator. Aceasta le face foarte eficiente în tinerea la distanta a inamicilor. SSBN-urile include cele mai mari submarine din lume – clasa Typhoon ruseasca, lunga de 170 m.

1 comment to Submarine Nucleare

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>