termoregulator universal

De nenumărate ori suntem puşi in situaţia in care trebuie să răcim un radialor de sursă de tensiune sau amplificator de culere (audio sau RF), Industrial sau home made, care nu a fost bine dimensional din punct de vedere termic, Cea mai la indemână soluţie esle montarea unui ventilator care să racească. Ce iei de ventilator? La ce tensiune? De curent continuu sau alter-nativ? Ventilatorul sa luncţioneze tot timpul sau intermitent? Dacă trebuie să funcţioneze intermitent, atunci să funcţioneze cu o viteză variabilă sau “ON•OFF”? Ce debit este necesar pentru o răcire optimă? Acestea sunt doar câteva intrebari la care trebuie sa raspundem in astfel de situaţii. Aparent problema este simplă , Însă de la caz la caz poate deveni foarte serioas .

În acest articol am să abordez numai o latură a problemei ” răcirii” in echipamentele electronice, şi anume o să “povestesc” cum am rezolvat eu problema de care m-am palit :), Pentru alimenlarea echipamentelor RXITX folosesc o sursă de alimentare liniară, industrială, de la CB. de 13,8V/22A. La momentul  achiziţiei, principalul criteriu de selecţie a fost preţul, insa s-a dovedit in timp că nu a fost cea mai bună idee, această sursă fiind utila atita in regim “heavy duty”, din păcate, un lucru nu poate să fie şi ieftin şi bun, aşa ca, bineinţeles, această sursă s-a defectat (de mai multe ori), nefiind proiectată pentru un regim de lucru continuu in sarcină. Inveselind problema, mi-am dat seama că sistemul de răcire nu este suficient. Pentru a remedia acest lucru aveem trei soluţii:

1. supradimensionarea părţilor electronice (adăugarea de tranzistoare serie in filtraj);

2, mărirea radiatorului:

3. montarea unui sistem de răcire auxiliar (ventilator).

Analizănd ipoteticele soluţii, am conchis că soluţia nr. 3 este cea mai la indemână şi cea mai economică. Aşadar, sistemul de râcire a fost ales, mai rămânea implementarea lui. Alimentatorul  două surse principale de căldură: transformatorui si radiatorul din  aluminiu cu tranzistoare serie din filtraj, Am ales doua venti latoare CC 12V, reconditionate din surse de alimentare de la PC-uri defecte (diametrui 80 mm), pe care le-am facut din cutie (pentru transformator) şi de radiator , Prima faza a proiectului s-a derulat prin alimentarea acestora in paralel direct din ieşirea sursei de alimentare (13,8V), Acest lucru mi-a confirmat (după un concurs de 48 de ore) că debitul de aer generat de cele doua venti latoare este suficient pentru a răci alimentatorul.
sursa: Revista Tehnium

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>