Vom folosi soarele, in loc de curent electric

In intreaga lume incercarea disperata de a salva planeta de la incalzirea globala atat de vehiculata in ultimii ani, duce la noi idei. Companiile au inceput sa creeze adevarate uzine „verzi”, menite sa schimbe modul de alimentare cu energie electrica a oraselor
Initiative pentru o lume mai “verde”

Tot mai multe state cu zone desertice incep sa construiasca centrale solare care sa alimenteze localitatilemari. Specialistii spun ca, folosita rational, energia solara poate sa suplineasca necesarul de energie actual.De curand, israelienii au anuntat construirea unei centrale solare gigant in desertul Negev. Expertii israelieni vor o centrala care sa  poata alimenta cu energie electrica intreaga tara. In Europa, spaniolii si germanii anunta deschiderea a noi centrale.

Analistii spun ca dupa punerea in functiune a centralei de la Negev, israelienii vor compensa intr-un fel lipsa de petrol din desert. Titularul de proiect este profesorul David Faiman de la Centrul National pentru Energia Solara Ben-Gurion, care a dezvaluit, in cadrul unei conferintestiintifice tinute la Munchen, cateva dintre planurile lui. Centrala de la Negev va folosi oglinzi de sticla cu diametrul de 10×10 cm, care sa capteze lumina soarelui. Profesorul spune ca noile captatoare de lumina solara sunt mult mai ieftine decat panourile solare conventionale.

Cercetatori din UE, Japonia si SUA – convinsi ca investitia uriasa necesara se va dovedi profitabila pe termen lung. Electricitatea, trimisa ca microunde sau prin laseri pe Pamant. Cea mai constanta resursa de energie si, practic, inepuizabila (atata vreme cat binevoieste Dumnezeu) se afla mult mai aproape de a fi folosita de omenire, considera expertii Pentagonului, citati de BBC News. Valorificarea energiei solare din spatiul extraatmosferic imediat apropiat Terrei va rezolva problemele energetice ale omenirii, iar “odata ce deschidem acest mediu, o intreaga lume ne asteapta acolo”, considera locotenent-colonelul Paul Damphouse de la Biroul pentru Securitatea Spatiului din Departamentul Apararii al SUA. Desi construirea unei uriase centrale solare in spatiu a fost privita, vreme de mai multi ani, drept imposibila, Pentagonul a ajuns la concluzia ca omenirea detine acum tehnologia care sa nu permita esecul unui atare proiect.

Cea mai puternica centrala de energie solara din lume a fost inaugurata in Portugalia. Proiectul este parte a eforturilor acestei tari de a reduce – pe de o parte – importurile de energie, iar pe de alta parte, volumul gazelor cu efect de sera.Centrala a fost construita in comun de companii americane si portugheze, in apropiere de orasul Serpa, in sudul regiunii Alentejo.Noua centrala solara produce suficienta energie pentru alimentarea a opt mii de case.

Sisteme de promovare a surselor regenerabile in Romania

Soarele este sursa de energie a viitorului. El reprezinta o energie inepuizabila si prin urmare regenerabila. Daca am exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra, am putea substitui in aceasta forma aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta. Fratii nostri de peste Prut  a fost prima tara din estul Europei care a aderat la Parteneriatul pentru Energie Regenerabila si eficienta Energiei. Potentialul lor in domeniul producerii de energie verde este astfel: 65% biomasa, 17% energie eoliana, 12% energie solara, 4% microhidrocentrale, 1% + 1% voltaic +geoterma-


Unor stiri de ultima ora  Romania a adoptat un sistem de cote obligatorii combinat cu sistemul certificatelor verzi, cu pret minim si maxim stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare in Domeniul Energiei, ce va functiona pana in 2012 (jos palaria pentru acei care depun efort si energie pentru aceste proiecte). Sistemul de promovare se aplica energiei electrice produse din energie eoliana, solara, biomasa, energia valurilor, hidrogen produs din surse regenerabile, precum si in hidrocentrale cu putere instalata sub 10 MW care au intrat in functiune sau au fost retehnologizate incepand cu 2004.

Furnizorii de energie electrica trebuie sa aiba in portofoliu o anumita cota de energie electrica din surse regenerabile (0,7% in 2005, mai mare in fiecare an, pana la 8,3% in 2012) pe care sa o vanda consumatorilor nationali. Furnizorii trebuie sa demonstreze conformarea cu cotele prin numarul de certificate verzi achizitionat anual, care trebuie sa fie egal cu valoarea cotei multiplicata cu cantitatea de energie electrica livrata consumatorilor.

Romania s-a angajat fata de UE ca, la nivelul anului 2010, o treime din consumul national de energie sa fie acoperita de electricitate produsa din surse regenerabile. Proiectia este realizabila doar daca vor fi incluse in zona productiei de energie regenerabila cantitatile asigurate de Hidroelectrica , ce acopera in prezent peste 30% din productia nationala.Potrivit ziarelor din Rominia, cele mai utilizate surse regenerabile pentru producerea de energie sint cea eoliana, geotermala, biomasa si solara.

Alternativa pentru “verde”

Alti experti  propune si o alternativa la energia solara si anume energia eoliana. O turbina eoliana – sursa de energie “verve” pentru toata gospodaria iar investitia  intr-un sistem alternativ de producere a energiei electrice, care asigura consumul pentru intreaga gospodarie costa 7.000 de euro.

O casa de vacanta izolata poate sa creeze mari batai de cap proprietarilor, mai ales daca aceasta se afla intr-o zona neelectrificata. Calculele arata ca, pentru alimentarea cu energie electrica din sistemul national, investitia pentru un kilometru de racord poate ajunge si la 30.000 de euro, iar la finalizare, echipamentele de transport intra in proprietatea Transelectrica. Astfel, omul poate alege fie sa extinda reteaua de transport a statului, pentru ca acesta sa o exploateze mai departe dupa bunul plac, fie sa investeasca in surse alternative de generare a energiei electrice care pot costa si de doua ori mai putin. In functie de locatie, o solutie poate sa fie data si de turbinele eoliene.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>